HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

A hosszú élet titka - a joghurt

2013.03.27. 09:34 Sándor Krisztián

Egy legenda szerint a joghurtot Dzsingisz kán lovasai terjesztették el a világon a tatárjárás során. Ha ez valóban igaz, ezért legalább hálásak lehetünk a Mongol Birodalomnak. Középkori írásos emlékek szerint már évszázadok óta tisztában vannak az emberek a joghurt jótékony hatásával. Ilja Mecsnyikov orosz biológust 1908-ban Nobel díjjal jutalmazták a joghurt emberi szervezetre gyakorolt hatásának bizonyításáért. Ekkortól vált a joghurt igazán népszerűvé.

Mongolok

Hogyan készül?

Joghurtkészítés házilagEnyhén sűrített, előzetesen hőkezelt tejből készül baktériumtenyészet hozzáadásával, 42-46 C°-on történő erjesztéssel. Mivel a baktériumok lebontják a laktózt, a joghurtokat tejcukor-érzékenyek is fogyaszthatják.
A gyártás során a tejcukor lebomlását enzimekkel gyorsítják, valamint állományjavítókat, cukrot, gyümölcsöket adhatnak hozzá. Egy gyümölcsös joghurttal akár édességigényünket is kielégíthetjük, ami fogyókúra esetén is hasznossá teszi fogyasztását.
Házilag is készülhet. Ekkor a tejhez joghurtkultúra hozzáadása szükséges, mely Lactobacillus bulgaricus és Streptocossus thermophilus törzsek tenyészkultúrája.

Miért egészséges?

FogyókúraA joghurt kitűnő fehérje-, vitamin- és kálciumforrás, amellett, hogy alacsony energiatartalma miatt nem hízlaló.
Az élőflórás joghurtok rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges bélflóra kialakításához, fenntartásához.
Javítja az immunrendszer működését.
Segíti a szervezet méregtelenítését és a csökkenti a koleszterinszintet.
Gyorsítja a zsíranyagcserét.
Egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is.

Melyiket érdemes választani?

Problémát okozhat, ha a hosszabb eltarthatóság érdekében sterilizálják a joghurtot. Ekkor ugyanis már nem nevezhetjük élőflórásnak. Feltétlenül érdemes elkerülni az utólagos hőkezelésen átesett termékeket, mivel ezek a joghurtok már nem fejthetnek ki megfelelően jótékony hatást.
A natúr joghurtok kevesebb adalékanyagot, cukrot tartalmaznak, ezért fogyasztásuk egészségesebb, mint a különböző ízesített joghurtoké.
A gyümölcs ízű joghurtok esetében érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját. Nem mellékes szempont ugyanis, hogy valódi gyümölcsök, vagy pedig aromák, színezékek adják a joghurt ízét.
Egészséges joghurt

Szólj hozzá!

Címkék: tej joghurt élőflórás

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr815124054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása