HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

Merre tart a vásárló?

2017.03.27. 07:23 Sándor Krisztián

Néhány évtizede a bevásárlás többnyire úgy kezdődött, hogy Anyuka felírta a gyereknek (vagy az Apukának) a cetlire a listát. A csemete elballagott a listával a vegyesboltba és odaadta azt a boltos néninek (bácsinak). A boltos a háta mögül összeszedte a kívánt termékeket, a gyerek pedig fizetett és hazavitte a holmit. Otthon Anyuka szidta a gyereket és a boltos nénit, mert túl lapos volt a kenyér, kevesellte a kiló hagymát...

regi_bolt.jpg

A vásárlói szokások változása

vasarlo.jpgNemzetközi kutatások szerint az európai fogyasztók vásárlási kedve a válság hatására igencsak megcsappant. Nem jellemző a reklámtáskák hirtelen ötlettől vezérelt telepakolása. Alapos megfontolás, körültekintés után indulnak neki az emberek a vásárló körútnak. Gyakran nem is indulnak el, hanem interneten kiválasztják a kívánt terméket, majd meg is rendelik. Az internetezők több mint fele ismeri és használja az ár-összehasonlító oldalakat, valamint vásárolt már a világhálón. Mivel a lakosság mintegy 60 százaléka internetezik, ez elég jelentős online vásárlókedvre utal.
A fogyasztók nagy része egyaránt vásárol személyesen, valamint webáruházakban vagy aukciós oldalakon is. Az online áruházak helyzetét az is segíti, ha mobilról és táblagépekről is elérhetők.

Online vásárlók

online_vasarlas.jpgRégen sem voltak egyformák a fogyasztók. Volt aki elment maga a boltba és végigkérdezgette a választékot, az árakat. Mások attól függően kaptak kedvet a vásárláshoz, hogy a szomszéd szatyrában éppen mit láttak. Ha még az el is mondta később, hogy milyen remek holmit szerzett be, emberünk igyekezett minél hamarabb hozzájutni ugyanahhoz a termékhez. Nem működik ez most sem másképp.
A tipikus online vásárló általában folyamatosan jelen van az interneten. Figyeli az ajánlatokat, az akciókat. Ha kedvére való terméket lát, meg is rendeli.
Vannak olyanok is, akik kifejezetten az akciókra vadásznak. Ők szinte csak akkor vesznek meg valamit, ha az éppen akciós, vagy ha még a szállítás is ingyenes.
A szomszédtól kedvet kapók utódai előszeretettel látogatják a közösségi oldalakat. Ha szükségük van egy termékre, megkeresik az azokról megosztott információkat, kikérik ismerőseik, barátaik véleményét. Általában ők maguk is szeretik közzé tenni tapasztalataikat.

Ami változik és ami nem

Minél több információ lelhető fel a neten egy termékről, annál nagyobb a vásárló hajlandósága arra, hogy online megvegye. Jó példa erre szinte az összes műszaki cikk - szendvicssütőtől a porszívón át a nagy kétajtós hűtő-fagyasztó gépekig.
Persze vannak kivételek:
Lakást vagy házat például valószínűleg soha nem fogunk online vásárolni. Bár itt is tendencia, hogy egyre részletesebb információk állnak rendelkezésre online.
Élőállatot se rendelnek sokan online. Bár sok kutyamenhely honlapján meg lehet tekinteni a befogadásra váró állatokat, de azért egy szemtől-szembe találkozás nélkül elég kockázatos a befogadás.
Középutat jelentenek az online ruhaboltok. Ezek az üzletek is igyekeznek minél több információt és képet nyújtani a vásárlás előtt. Amennyiben azonban a kiválasztott darabról utólag kiderül, hogy sehogy sem áll rajtunk, a legtöbb webshop szó nélkül visszaveszi az árucikket. Már csak a jogszabályi kötelezettség miatt is.

1 komment

Címkék: vásárlás internet fogyasztó vásárló online vásárló

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr755282804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seohungary · www.seohungary.eu 2017.04.28. 10:43:01

Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működtethet.
Infó itt: appwebaruhazoptimalizalas.blog.hu/
süti beállítások módosítása