HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

Csomagolás vásárlók

2013.05.31. 16:12 Sándor Krisztián

Nem nehéz kitalálni, hogy a csomagolást az ősember találta fel. Az összegyűjtött bogyókat egyszerűbb volt hazavinni egy nagy falevélbe csomagoltan, de jó szolgálatot tehetett az elejtett állatok bőre is. A csomagolás legfontosabb feladata az áru szállíthatóvá tétele volt. Ma legalább ennyire fontos, hogy segítsen eladni a benne rejtőző terméket.

hotdog_csomagolas.jpg

A csomagolás története

muanyag_csomagolas.jpgAz ókorban az ember már nem elégedett meg a természetben készen található csomagolóanyagokkal. Növényi ágakból kosarat font, rostokból zsákot szőtt, fából dobozt, hordót faragott. Ezek már szállításra és tárolásra is alkalmas tárgyak voltak.
A tárolást még könnyebbé tették a mesterségesen előállított agyag, kerámia, bronz, vas és üveg csomagolóanyagok. Ekkor már a tárolóedények szépségével is lehetett foglalkozni, nem csak a célszerűséggel.
A 19. században megnőtt a papír jelentősége a csomagolásban, ugyanis ekkor fejlesztették ki a mai papír alapanyagát. A 20. század elején helyezték üzembe az első automatizált gépsort, amely ragasztott papír előállítására volt alkalmas. Később a zsákok elvarrását is géppel végezték. Az első kartondobozok a 19. század elején jelentek meg.
A műanyagok csomagolásban betöltött jelenlegi szerepével mindenki tisztában van, pedig csak 1980-tól kezdték el kiszorítani a papír alapú csomagolóanyagokat. Óriási mennyiségben kerülnek jobb esetben szeméttelepekre, rosszabb esetben árkokba, erdőkbe, tavakba. Újrahasznosításuk megoldható lenne, de a begyűjtés még problémás.

Különleges csomagolások

energiaital_csomagolas.jpgA boltok polcaira a 19. század elején kerültek ki az első előre becsomagolt áruk. Az előrecsomagolás praktikussága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a termékek így biztonságosabban szállíthatók, tárolhatók. A vevő ugyanakkor többnyire nem látja a dobozban, műanyagflakonban lévő árut. A multik kínálatában számtalan hasonló jellegű termék szerepelhet a polcokon. Hogyan döntse el a vásárló, melyiket érdemes megvennie? Nos, igen gyakran a csomagolás adja el az árut.
Némely gyártók a praktikusságra figyelnek. Ha ketchup üvege "szupercsúszós", akkor nem marad az üveg alján kidobásra ítélt ketchup. Ha a könnyen elkészíthető leves csomagolóanyaga kanál is egyben vagy a vajas doboz teteje kenőkés, sokan megveszik akár utazás alatt is.
Mások egyedi, tréfás, kedves vagy éppen meghökkentő csomagolással hívják fel a termékre a figyelmet. Találkozhatunk többek között különleges formájú parfümös üvegcsékkel, virágformában csomagolt gyógyszerekkel, koporsó alakú cigarettásdobozokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: csomagolás csomagolóanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr415337616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása