Azt valamennyien tudjuk, hogy a magyar borissza nép. A történetírások tanúsága szerint nem csak a magyar és így van ez már évezredek óta. Az uralkodóktól a rabszolgákig minden korban mindenkinek járt és jutott bor. Az más kérdés, hogy az a bor látott-e egyáltalán szőlőt vagy hogy mi egyebet látott még azon kívül.
Hamis borok
Kapás bor, csinált bor, pancsolt bor, calbáj, csavirga, drapák, szolvaj, tablettás bor... A népnyelv sokféleképpen nevezi a hamis bort, ami arra utal, hogy bizony mindenfelé fellelhető (és iható) volt kis hazánkban elődeink idején is. Mitől hamis egy bor? A legrosszabb esetben attól, hogy szőlőt sosem látott - alkohol és víz elegyéhez különféle színezékeket, ízesítőanyagokat, cukrot adnak. Más esetekben a szőlőből csak a törkölyt vagy a seprőt látta bor, mert ezekből a préselés, érlelés során visszamaradó anyagokból készült víz, cukor és erjesztőtabletta hozzáadásával. Hamis bornak tekintik az olyan bort is, amelyhez meg nem engedett anyagokat adnak vagy amelyhez a megengedettnél nagyobb mennyiségben adagolnak valamely borjavító szert. Répacukrot, mustsűrítményt, mazsolát, fügét, alkoholt vagy éppen vizet, glicerint, borkősavat, tannint és ezeknél sokkal veszélyesebb anyagokat is felhasználnak a borhamisítók. Az olyannyira kedvelt alkoholos ital - melyet már nemigen szabad bornak nevezni - akár arzént, higanyt is tartalmazhat. Nem véletlenül gyakori a rosszullét fogyasztásuk után. Hosszabb távon pedig a májkárosodás.
Kannás borok
Azokat nevezzük kannás boroknak, melyeket műanyag kannákba, flakonokba töltenek és amelyekhez olcsón hozzájuthat a vásárló. Általában 2-5 literes kiszerelésűek. Tény, hogy manapság már ezek többsége is szőlőből készül, de jócskán találunk köztük hamisított vagy éppen szőlőbornak kikiáltott más gyümölcsből készült borokat is. A jobb minőségűek, drágábbak nagy részének mindössze annyi a szépséghibája, hogy nem magyar földön nőtt a tőke, amelyről a szőlőt szüretelték. Olcsón behozott olasz borok több kézen áthaladva magyar borrá alakulnak. Ha valaki nem engedheti meg magának a jó minőségű palackozott borokat, megveszi a kannás bort is. Nem árt azonban, ha tudatában van, mit vesz, mivel rongálja az egészségét.