HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

Édesítőszerek - 1. rész

2013.08.08. 11:21 Sándor Krisztián

Az édesítőszerek használatáról erősen megoszlanak a vélemények. Pártolóik szerint csökkentik az elhízás veszélyét, nem károsak az egészségre. Ellenzőik szerint éppen ellenkezőleg: hizlalnak és súlyosan károsíthatják szervezetünket. Tény ugyanakkor, hogy az átlagos fogyasztó nem vagy igen kevéssé ismeri az édesítőszereket. Ha rászánja magát a vásárlásra, csak áll tanácstalanul a polc előtt, majd találomra leveszi valamelyiket. Kérdés, melyiket érdemes a kosárba tenni.

Cukor

Természetes édesítőszerek

A természetes édesítőszereket eredetileg is édes ízű növényi anyagok kivonásával vagy növényi anyagok átalakításával nyerik.

Répacukor hatásaRépacukor - Az európai vásárlók igen sokáig gyakorlatilag csak a répacukrot használták édesítésre a természetes édesítő szerek közül. Ez érthető, hiszen könnyen elérhető, megfizethető árú, de vajon egészséges is?
Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a finomított cukor (szacharóz) fogyasztása bizony igencsak egészségtelen. Hizlaló hatása nem csak nagy energiatartalmán keresztül valósul meg. Elfogyasztása után gyorsan emelkedik vérünkben az inzulinszint - ez a szervezetet energiatartalékolásra sarkallja. Az inzulinszint ugrásszerű csökkenése éhségérzetet kelt, ami miatt akkor is enni fogunk, ha ténylegesen még erre nem lenne szükség.
A répacukor fogyasztása szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában is. Lebontása során csökken a szervezet B1 vitamin szintje - ez ingerültséget okoz. Az adrenalin termelés serkentésével stresszes tüneteket idézhet elő. Túlzott fogyasztása köszvényt eredményezhet, valamint elősegítheti a csontritkulás és a fogszuvasodás kialakulását is. Sorolhatnánk még káros hatásait, de nézzük inkább a többi édesítőszert!

BarnacukorBarna cukor - Tekintve, hogy ez is répacukor, csak nem teljesen finomított, az előzőekben felsorolt káros hatások erre ugyanúgy érvényesek.
Talán annyi írható előnyére az előzővel szemben, hogy egyéb szerves anyagokat is tartalmaz a szénhidráton kívül.

Méz - A méz igen régóta ismert édesítőszer, de az utóbbi időben - többek között az ára miatt - háttérbe szorult felhasználása.
MézKülönleges illatú és aromájú, valószínű gyógyító hatása miatt is kedvelt természetes édesítőszer. Ásványi anyag és vitamintartalma az általánosan elterjedt nézettel ellentétben viszonylag alacsony, ugyanakkor ez a kevés is hasznos lehet. 80 százaléka szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz). A szervezetben a méz valamivel lassabban szívódik fel és alakul glükózzá, mint a répacukor, ezért kevésbé emeli a vércukorszintet. Egy éves kor alatt nem ajánlott fogyasztása.

A következő cikkben az alternatív természetes édesítőszereket tekintjük át.

Szólj hozzá!

Címkék: méz cukor édesítőszer répacukor

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr155450873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása