HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

Árak, árjelzések

2013.03.09. 01:35 Sándor Krisztián

Mint sokan mások, magam is úgy vagyok vele, hogy figyelem az árakat vásárláskor - már ha feltüntetik egyáltalán. Az élelmiszerboltok, áruházak többnyire betartják a szabályokat az árak feltüntetése tekintetében. Egy-egy nagy bevásárlásnál mégis komoly eltérés jelentkezhet az általunk számolt összeg és a pénztárnál fizetendő összeg között. Mi lehet ennek az oka?

Elektronikus árjelzés

 

Eladási ár

Az eladó által feltüntetett eladási árnak forintban kell tükröznie a teljes fizetendő árat, beleértve az adót is és minden egyéb plusz költséget!

A szabályok szerint egy terméken csak egy ár lehet. Ha mégis több lenne, a pénztárnál a legalacsonyabbat kell számolniuk. Sajnos nem ez a gyakorlat. Igen sokszor előfordul, hogy elfelejtik levenni a régi árcímkét. Olykor csak a pénztárnál derül ki, hogy áremelés volt és a gépben szereplő ár több a címkén szereplő árnál.

 

Gyűjtő árjelzés

 
Egyes üzletláncoknál bevett szokás, hogy nem jelölik egyenként a termékeket, csak a polc szélén szerepel az áruk. Más termékek árát egy valahol elhelyezett árlistán találhatjuk meg, ha elég türelmesen böngészünk. Ez az úgynevezett gyűjtő árjelzés. Ha ezt szabályszerűen alkalmazzák, az áru és fogyasztói ára egyértelműen azonosítható. Gyakorló vásárlóként azt tapasztalom, hogy több azonos fajtájú termék véletlenül összekeveredhet. A sok kicsi sokra megy elv alapján az apró árkülönbségek  jelentős összeggé adódhatnak össze a pénztárnál.
 

Egységár

 
A hasonló termékek árainak összehasonlítását az egységár feltüntetése segíti elő. Értelemszerűen az áru egységnyi részének árát jelenti, legyen az liter, kg, db vagy bármi más. Feltüntetése csak akkor nem kötelező, ha az megegyezik az eladási árral. Ha nehezen igazodunk el az árak között, keressük ezeket a jelzéseket!
 

Akciós ár

 
Ma már nem elegendő ennyit kiírni: - 30%, hanem az akciós eladási és egységárat is fel kell tüntetni.  Az akciót jelző árjelzés általában más színű, szinte vonzza az ember tekintetét. Nem árt ugyanakkor figyelnünk a hasonló termékek árait is. Még az akciós ár is több lehet, mint egy másik hasonló minőségű termék eredeti ára.

Szólj hozzá!

Címkék: ár árjelzés

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr625124049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása