HTML

Megvegyem?

Friss topikok

  • seohungary: Van lehetőség arra, hogy önnek is saját e-kereskedelmi vállalkozása legyen, melyet otthonról működ... (2017.04.28. 10:43) Merre tart a vásárló?

Kártyás vásárlás

2013.04.08. 07:52 Sándor Krisztián

A magyarok zöme nem szeret kártyával fizetni. A vásárlások értékének legfeljebb 20%-át egyenlítjük ki kártya felhasználásával. Tesszük mindezt annak ellenére, hogy túlnyomó részt olyan üzletekben vásárolunk, amelyek elfogadnák a bankkártyát, mivel rendelkeznek POS terminállal.

posterminal.jpg

Kötelező kártyaelfogadás?


A hazai pénzintézetek szeretnének változtatni a magyar vásárlók kártyafelhasználási szokásain. Terveik közt szerepel POS terminálok kedvezményes kihelyezése is. Ez önmagában nem jelentene megoldást, bár a kereskedők terheit csökkentené. A kereskedelmi jutalék és a járulékos költségek fizetése is hozzájárul, hogy nehezen szaporodnak a kártyaelfogadó helyek. A vásárlói igények nem elég magasak ahhoz, hogy kisebb boltoknak is érdekükben álljon vállalni a plusz terheket.
A tervek között szerepel az is, hogy bizonyos összeghatár fölött kötelező legyen a kártya elfogadása. Nem lehet tudni, milyen magasan tervezik meghúzni ezt a határt. Föltételezhető, hogy nem a napi bevásárlásnál lesz kötelező a kártya elfogadása, így a sarki pékség továbbra sem válik kártyaelfogadó hellyé.

kartyasvasarlas.png

Búcsú az ingyenességtől

lehuzosatm.jpgHozzászoktunk, hogy a kártyás vásárlás után nem kell díjat fizetni. Mivel az ATM-ből való pénzfelvételek többsége eddig sem volt ingyenes, megérte kártyával fizetni. 2013-ban új adónem jelent meg: a tranzakciós illeték. A kormány szándéka az volt, hogy ezt a terhet a bankok fizessék. Legfeljebb a 2 ezrelék felét lehetett volna áthárítani az ügyfelekre. Ennek ellenére a bankok többsége teljes egészében áthárította ezt az illetéket, sőt több esetben magasabb mértékű emelés történt. Alig van már olyan folyószámla, amelyről ingyenesen vehetünk fel készpénzt. Növekedtek az átutalások költségei és sok esetben a számlavezetés költségei is. A kártyahasználat megkedveltetését nem segíti elő, hogy a bankok egy részénél ezután a kártyás vásárlásnak is díja van. Általában a teljes 2 ezreléket nekünk kell megfizetni.

Szólj hozzá!

Címkék: kártyaelfogadás kártyás vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://megvegyem.blog.hu/api/trackback/id/tr95203330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása