Manapság divat vigyázni az egészségünkre és az alakunkra. Nem mindenkinek sikerül sajnos, de azért próbálkozunk. A boltok polcairól jóval nagyobb valószínűséggel veszünk le egy terméket, ha annak nevében a "light" szó szerepel. Úgy véljük, ami "light", az egészségesebb is. Vajon valóban így van?
A light jelentése
A "light" angol szó. Többek között fényt, világosságot jelent, de emellett használják könnyű, világos, tiszta értelemben is.
A vásárlói köztudatban a light termék gyakorlatilag az egészségesebb termék szinonimája. Divatos ezeket a termékeket vásárolni, ezért szaporodnak a nevükben light élelmiszerek, élvezeti cikkek, kozmetikai és higiéniai készítmények. Bárhol kaphatunk ilyen margarint, kólát, cigarettát, arcápoló krémet, sampont például, de még lisztkeveréket is.
Egy termék nevében a light kifejezés arra utal, hogy valamilyen egészségtelen összetevőből kevesebb van benne. Kevesebb szénhidrát, állati zsiradék vagy például a light cigarettában kevesebb kátrány és nikotin. Ez önmagában jól hangzik, de vajon valóban egészségesebbek leszünk e termékek fogyasztásától? A válaszhoz tudnunk kellene, mivel pótolják ezeket az egészségre káros összetevőket.
Vegyük vagy ne vegyük?
Amennyiben egy arckémről vagy egy samponról van szó, a legegyszerűbb, ha rákeresünk az interneten. Fórumok sokaságán osztják meg egymással a vásárlók a használatuk során szerzett tapasztalatokat.
Az élelmiszerek és az élvezeti cikkek esetében már nehezebb megválaszolni a kérdést. A fórumok itt is sokat segíthetnek, de nem árt tudományosabb válaszoknak is utánanézni.
A light cigarettákról nehezebb leszokni, mivel azt hiszik az emberek, hogy ezekkel kevesebbet ártanak maguknak. Felmérések bizonyítják, hogy akik ezeket szívják, azok ugyanolyan eséllyel betegednek meg tüdőrákban, szív- és érrendszeri betegségekben, mint a hagyományos változat hívei.
A light margarinokban gyakran egészségre ártalmas hidrogénezett növényi olajok biztosítják a megfelelő kenhetőséget. Az ezeket 2 százaléknál magasabb arányban tartalmazó élelmiszereket célszerű elkerülni.
A light kólák különösen veszélyesek lehetnek. A cukor helyett mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, melyek károsan befolyásolhatják az idegrendszer működését és bizonyítottan rákkeltőek is vannak közöttük. Csábító lehet a "kevesebb mint 0,8 kcal / 250 ml energiatartalom" egy kólás doboz oldalán. Mellette azonban az összetevők között ott szerepel a nagy valószínűséggel rákkeltő aszpartám, az aceszulfám-K, a fog- és csontkárosító foszforsav, az örökítőanyagot károsító ammónium-szulfitos karamell is. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az édesítőszerek által kiváltott édes íz érzete fokozhatja az édesség iránti vágyunkat. Ha pedig ennek nem tudunk elég határozottan ellenállni, a diétás kóla végeredményben akár hizlaló is lehet.