A cikk előző részében az ismertebb természetes édesítőszereket tekintettük át. Ezúttal a kevésbé ismertek kerülnek sorra. Közös jellemzője az alternatív természetes édesítőszereknek, hogy energiatartalmuk lényegesen alacsonyabb a répacukorénál.
Alternatív természetes édesítőszerek
Nyírfacukor - Nevével ellentétben a nyírfacukrot (xilit) manapság igen gyakran nem nyírfából vonják ki, hanem többek közt kukoricából állítják elő. Energiatartalma 40 százalékkal kevesebb a répacukorénál. Első ránézésre nagyon hasonlít a hagyományos kristálycukorra. Ugyanúgy használható és mellékíze sincs. Lebontásához nincs szükség inzulinra, ezért cukorbetegek is felhasználhatják. Mivel a szervezetet "lúgosítja", a Candida elleni küzdelemben is jól hasznosítható. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat.
Juharszirup - Ízében és állagában is a mézhez hasonlít. Többnyire a cukorjuhar nedvéből állítják elő. Energiatartalma alacsonyabb a répacukorénál. Ásványi anyag és vitamintartalma jelentős. Jótékonyan befolyásolja az immunrendszer működését.
Stevia - A Steviát, a dél-amerikai Jázminpakócát az 1900-as évek óta használják nagyobb mennyiségben édesítésre. Kivonata 300-szor édesebb a répacukornál. Levelei 30-szor édesebbek, ezért egy csipetnyi őrlemény helyettesít egy kávéskanálnyi cukrot. Cukorpótlóként történő felhasználásának hivatalos engedélyezése sok országban nem történt még meg.
Taumatin - A nyugat-afrikai katemfe-cserjéből (Thaumatococcus daniellii) nyerik. Gyakorlatilag energiamentes, ugyanakkor igen intenzív természetes édesítőszer. Elsősorban ízfokozóként alkalmazzák. Nem szénhidrát, hanem fehérjék keveréke, ezért cukorbetegeknek is ajánlhatók az ezzel édesített termékek.
Eritritol - A cukor erjesztésével előállított cukoralkohol. Valamivel kevésbé édes, mint a répacukor, azonban ezt ellensúlyozza, hogy energiatartalma lényegében nincs. Utóíze gyengén érezhető, ezért ételek, italok ízesítésére jól használható. A szervezetben csak mintegy 10 százaléka szívódik fel.
Szorbit - Megközelítőleg fele olyan édes, mint a répacukor. Kukoricából, burgonyából vagy búzából állítják elő. Lassabban szívódik fel a répacukornál, kevésbé emeli a vércukorszintet, ezért gyakran alkalmazzák diabetikus élelmiszerek édesítésére. Nagyobb mennyiségben nem ajánlott fogyasztani, mivel gyakran okoz puffadást, hasmenést.
Mannit - A glükóz redukciójával állítják elő. Lassan szívódik fel és energiatartalma igen alacsony. Az élelmiszeriparban szívesen alkalmazzák, azonban ez is okozhat puffadást, hasmenést.
Maltit - Édesítő hatása nagyjából megegyezik a cukoréval, azonban energiatartalma annak csak mintegy 60 százaléka. Kukoricakeményítőből állítják elő. Lassan szívódik fel és lebontásához nincs szükség inzulinra, ezért diabetikus készítményekhez is ideális édesítőszer.
Tagatóz - Laktózból (tejcukor) állítják elő ezt az alacsony energiatartalmú édesítőszert. Nem rontja a fogakat és jótékony hatással van a bélflórára, ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztva a tagatóz is bélproblémákat okozhat.